søndag 17. juli 2011

Badet tar form.

Da har vi hoppet uti det og startet med rommet som krever størst innsats og en del funderinger. For oss selvbyggere er det bare helt nødvendig å studere det nyeste innen teknisk litteratur før vi setter igang. Takk til Sintef Byggforsk for utførlig instruksjon! På badet skal det også være badstue. Og nå er vi utrolig fornøyd med helgens økt og krysser fingrene for at alt er riktig utført. Siden vi skal ha fliser på veggene, måtte dampsperren mot ytterveggen fjernes og klemmes godt mellom lekter på hver side. Så ble hele veggen lektet 5 cm og et nytt lag isolasjon lagt. Vi har slått på rupanel og laget dusjnisje. Ved siden av dusjnisjen skal badstuen være, og den skal jo ha ventil både oppe og nede, diagonalt fra hverandre. Gruble, lese....Hadde ikke lyst til å ha en ventil innerst mot taket ved siden av dusjen.
Løsningen ble å lage en luftekanal med tversnitt 10*10 cm over badstutaket. Synes ikke det er enkelt å forklare, men kameraet hadde flatt batteri, så bilder kommer senere. Badstutaket ble laget ferdig før vi "heiste" det på plass.
Forhåpentlig blir det ikke lenge før rørlegger og elektriker kan fortsette med noe mer arbeid.
Lørdag skinte sola og varmet godt. Så fint det er å kunne stå ute med saga! Ikke noe sagflis og rot innendørs. Men søndag måtte vi pent bære alt inn igjen, regnet kom med økende styrke. Denne sommeren fylles vannmagasinene, får håpe på billig strøm.
Har også malt pipe og peisene. Det går mye maling, og tre-literen rakk ikke helt rundt. Kjøkkeninnredningen fraktet vi en solskinnskveld sist uke. Enn så lenge står eskene midt i stua.

mandag 11. juli 2011

Legging av gulv

Våre tre ferieuker er omme, men vi kunne gjerne hatt noen flere dager. Man blir veldig ivrig etter å komme videre. På boden har vi montert hyller, og det var lurt. Her er alt utstyr, så resten av hytta er ryddig og det sparer oss for mye arbeid. 
 Vi har grunnet mye på hvordan vi skulle klare å legge helt rett gulv på et nokså kulete betongdekke. Gode råd kom fra en god venn som er snekker, og resultatet er blitt kjempefint. Men for en jobb å tilpasse alle klossene! De varierer i høyde fra ca 20 til 38 mm.Det var herlig å kunne rulle ut isolasjonen etterpå, og gulvet ble fast og fint å gå på. Vi har lagt 25 mm tykt gulv i 155 mm bredde, fra Moelven. Skyndte meg å dekke til furugulvet så det ikke skulle bli misfarget og glemte å ta bilder.
Nå kan vi bruke tid på å spekulere på hvilken farge og hvilket produkt vi skal velge å behandle gulvet med. På loftet brukte jeg Osmo, veldig enkelt.

 Også utenfor hytta skjedde det mye. Alle rester er kappet og stablet. Det som er impregnert tar vi vare på i fall vi skulle finne på å lage noe ev det. Små bord, benker og stoler, eller kanskje en liten trapp?
 Pipa er pusset og forblendet med fasadestein. Været har ikke vært helt på vår side, så det var om å gjøre å utnytte periodene med oppholdsvær. Men veldig spennende å teste trekken og fyre i begge peisene samtidig. Kjøkkenpeisen fra Jøtul er suveren, fantastisk trekk og fin varme. Har lest på nett at mange sliter med Nordpeis, spesielt innsatsen NI22, som er i vår stuepeis. Her måtte vi la ovnsdøra stå litt på gløtt en stund. Nå har vi ikke satt inn ventiler enda, men vi åpnet et vindu for å få inn mer oksygen. Ventipipa som vi har, skal også dra inn frisk luft fra toppen. Peisen brant fint, den!
Så har vi kjøpt oss egen "rasteplass". Siden det ofte var godt og varmt i været, kunne vi sitte ute og nyte en kaffekopp eller god grillmat.
 Kaosrommet vårt, vaskerommet det alt teknisk utstyr er. For å beskytte sluket før avretting av gulvet, laget vi et tårn av bøtter og spann. Rommet kan ikke gjøres ferdig før elektrikeren kommer neste gang. Rørleggeren har også en del å gjøre her.Men nå har vi lyst til å komme igang med badet, så det er bare å stå på!
 Listverk og vinduskarmer skal være hvite, selvsagt også mur og peis. Jeg kunne malt i ferien, men vil være sikker på at murpussen er helt tørr. Fikk anbefalt utendørs murmaling på Maxbo. Så var det gulvet, da. Skal det være lyst, eller skal vi ta sjansen på litt mørkere farge? Luksusproblem...... Nå lar vi det bero til vi er ferdige med sølejobbene, å avrette badegulvet. Før det legges ikke mer furugulv.
 Vi har kjøpt utelamper hos Clas Ohlsson, der er det mye fint å få kjøpt! Og så så rimelig!
Forresten må jeg nevne at vi har kjøpt to brukte senger på 120 cm bredde som allerede er på plass i soverommet på loftet. Den ene er ei nydelig blålasert skuvseng, så da får en prøve å gi den andre senga tilnærmet lik kulør.
Gleder meg alt til helgen og neste jobbetur. Vi tar sikkert med oss kjøkkenet på lasset.